Bez czego nie obejdziesz się w gastronomii? Niezbędny jest biały fartuch i jednorazowy czepek
Odzież robocza musi być wygodna. Tylko wtedy pracownicy dobrze się w niej czują, co wpływa również na ich wydajność. Dlatego warto zwrócić uwagę na właściwy dobór rozmiaru, kroju i materiału.
Odzież robocza musi być wygodna. Tylko wtedy pracownicy dobrze się w niej czują, co wpływa również na ich wydajność. Dlatego warto zwrócić uwagę na właściwy dobór rozmiaru, kroju i materiału.
Chociaż niektóre rodzaje odzieży gastro istnieją w wersjach unisex, na przykład płaszcze ochronne lub bluzy kucharskie, zarówno mężczyźni, jak i kobiety będą czuć się lepiej w kroju odpowiadającym ich fizjologii. Jakie ubrania robocze są najczęściej noszone w kuchni?
Biały fartuch
Pracownicy kuchni nie mogą obejść się bez fartucha. Idealny jest biały fartuch, który wywołuje wrażenie czystości. Jeśli chodzi o krój, do wyboru są dwie wersje:
Fartuch do pasa - ma prostokątny kształt i zwykle kończy się powyżej kolan lub w okolicy łydek. W talii jest wiązanie.
Fartuch na szelkach - zakrywa nie tylko dolną, ale i górną część ciała. Możesz łatwo regulować jego długość dzięki regulowanemu paskowi, który jest umieszczony za szyją. Fartuch ma wiązanie w talii.
Fartuchy chronią nie tylko ubranie, ale także skórę. Stosowane są głównie jako ochrona przed zanieczyszczeniami. Dostępne są w uniwersalnym rozmiarze pasującym na każdego dzięki regulowanym elementom i wiązaniom w pasie.
Fartuch ochronny nie tylko do gotowania
Fartuchy ochronne mogą zastąpić fartuchy kucharskie w kuchniach placówek gastronomicznych. Ich zadaniem jest ochrona nie tylko tułowia, ale także dolnej części ciała i ramion. Cieszą się popularnością głównie dlatego, że łatwo je założyć na dolną warstwę odzieży. Niektóre kroje mają kieszenie.
Ale osłony ochronne służą również jako zabezpieczenie przed przedostawaniem się brudu do kuchni. Noszą je na przykład kucharze, którzy muszą uciekać z kuchni. Nie musi więc zdejmować ubrania roboczego.
Jednorazowe nakrętki chronią żywność przed zanieczyszczeniem
Dziś bez czapki kucharskiej nie obierzemy w gastronomii nawet ziemniaka. To niezbędny dodatek chroniący żywność przed zanieczyszczeniem. Zapobiega wpadaniu włosów do przygotowywanych potraw. Dostępne są czapki wykonane z włókniny, papieru, ale także polipropylenu. Popularność zyskały jednorazowe czepki, które nie krępują kucharzy podczas gotowania, ponieważ są lekkie i doskonale dopasowują się do kształtu głowy.
Obuwie idealne do pracy w zakładzie gastronomicznym
Kucharze często spędzają nawet 12 godzin na nogach. Dlatego niezwykle ważne jest wysokiej jakości obuwie, które zapobiegnie kontuzjom, a jednocześnie zadba o zdrową postawę.
Obuwie używane w zakładach gastronomicznych powinno być amortyzowane, miękkie i lekkie. Jeśli zapewni dobre ułożenie stopy, odciąży stawy krzyżowo-biodrowe, ale także kręgosłup. Jakie cechy powinien mieć?
Materiał - oddychający, mocny, wodoodporny, szybkoschnący i łatwy do prania.
Krój - do wyboru modele wsuwane i sznurowane. Buty wsuwane są lepsze z praktycznego i higienicznego punktu widzenia. Buty powinny być zamknięte.
Podeszwa - wyższa i antypoślizgowa.
Odzież i akcesoria dla gastronomii powinny być nie tylko wygodne, ale także chronić przed kontuzjami.